MacOS Sierra er blitt lansert

  Bilde av macbook som kjorer macOS Sierra
  Apple har sluppet første versjon av MacOS som før gikk under navnet OS X til kompatible Mac-er.

  macOS Sierra

  Lanseringen av Sierra finner sted en liten stund etter iOS 10, men nå kan de fleste Mac brukere oppgradere helt gratis til nye macOS Sierra.

  I den nye versjonen får man funksjoner som blant annet Siri, mørk theme, universal klipp og lim på tvers av OS-enheter. Dessuten lar den nye versjonen brukere med Apple Watch låse opp Mac-en automatisk. Det er også lagt vekt på synkronisering på tvers av enheter. En annen smart funksjon er at OS-et selv fjerner duplikater av filer osv.

  Kan jeg oppdatere?

  De fleste nye Mac-er kan installere den nye versjonen av OS til Apple, men som alltid så er det flere eldre versjoner av Mac-er som faller av. Som tidligere skrevet så skrev vi en liste tidligere i år om hvilke enheter som kunne oppdateres.

  Følgende Mac-er kan oppdateres til MacOS Sierra:

  • MacBook (Sent 2009 eller nyere)
  • MacBook Pro (Mid 2010 eller nyere)
  • MacBook Air (Sent 2010 eller nyere)
  • Mac Mini (Mid 2010 eller nyere)
  • iMac (Sent 2009 eller nyere)
  • Mac Pro (Mid 2010 eller nyere)

   

   

  Kilder:
  MacRumors.com

  Apple slipper macOS Sierra beta 7

  Bilde av en macbook pro
  Utviklere og testere kan nå oppdatere til macOS Sierra beta 7.

  Til høsten skal Apple lansere større oppdateringer til mac, iPhone, Apple TVo g Appple Watch. De fleste har nå betaversjoner som testere har tilgang til.

  macOS beta 7

  I går kveld sendte Apple ut betaoppdateringer for macOS Sierra til både utviklere og personer som deltar i den åpne betaen. Samtidig ble iOS beta 7 lansert.

  Det kom ingen release note med oppdateringen, dermed så er det ikke kjent hva som er nytt. I app Store beskrives den som «anbefalt for samtlige brukere». Oppdateringen er på rundt 2,14 GB i størrelse.

  Tidligere i år fikk vi vite hvilke macer som vil få macOSet, og som i kjent Apple stil vil de aller eldste ikke få støtte for det nye macOS. Dessuten når Apple avduket macOS Sierra den 13. juni så ble det fortalt at Siri er en av de største, nye funksjonene i den nye versjonen av operativsystemet. I tillegg å kunne låse opp Mac-en via Apple Watch, samtidig som Apple Pay gjør sitt inntog i nettleseren

   

  Kilde:
  9to5Mac

   

  Innblikk i Bluetooth 5

  Stikkordene til Bluetooth 5 er hastighet, rekkevidde og iBeacon.

  Midten av av forrige måned avduket Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) versjon 5 av den trådløse teknologien.

  Ny versjon

  Etter avdukingen fikk vi bekreftet og avkreftet ulike funksjoner på bakgrunn av rykter. Selv om det er en stund til at de første enhetene leveres med den nye bluetooth versjonen så går vi gjennom en breakdown og forteller dere hva som er nytt eller forbedret siden forrige versjon.

  En av de viktigste funksjonene som er å merke seg er at den nye versjonen har også støtte for eldre versjoner, med andre ord bakoverkompatibel. Dermed så trenger man ikke å kaste enhetene man har som bygger på en av de eldre versjonene.

  Hva er nytt/forbedret?

  1. Rekkevidden: Bluetooth 4 har en rekkevidde mellom 50-100 meter utendørs i optimale forhold. Innendørs er rekkevidden redusert til ca. 10-20 meter. Den nye versjonen Bluetooth 5 firedobler rekkevidden sammenlignet med LE-enheter (Low Energy)
  2.  

  3. Ytelse: Nåværende overføringshastighet er på 1 megabit per sekund er hastigeten i den nye versjonen blitt doblet til 2 megabit per sekund. Dette kan åpne muligheter for nye spennende enheter der overføringshastighet står i sentrum.
  4.  

  5. Energiforbruk: Selv om både rekkevidden og hastighet er blitt økt så øker ikke energiforbruket. Faktisk så bruker Bluetooth 5 mindre strøm enn sine forgjengere.
  6.  

  7. iBeacon/Eddystone: iBeacon og Eddystone  kort oppsummert er små enheter basert på bluetooth-teknologi som ved hjelp av små «sendere» som kommuniserer med mobiltelefoner i nærheten. Slik bruk av bluetooth teknologien kan sammenlignes med NFC (Near-Field Communicaton). iBeacon kan for eksempel sende ut rabattkuponger eller annet relevant informasjon.

  Det forventes at forbrukerprodukter som benytter seg av den nyeste versjonen av bluetooth kommer tidligst i slutten av 2017.

   

  Kilde:
  Android Authority
  Bluetooth SIG

  Ikke alle mac-er får «MacOS Sierra»

  Bilde av en Macbook med macOS Sierra
  For første gang siden Mountain Lion var lansert i 2012, vil et nytt Mac operativsystem lansering stoppe støtte til eldre maskinvare. Eldre mac-er, hovedsaklig modeller fra 2007, 2008, 2009 vil ikke kjøre det nye macOS Sierra.

  Hvilke maskiner støtter macOS Sierra?

  For å kjøre macOS Sierra trenger du;

  • MacBook (sen 2009 eller nyere)
  • iMac (sen 2009 eller nyere)
  • MacBook Air (2010 eller nyere)
  • MacBook Pro (2010 eller nyere)
  • Mac Mini (2010 eller nyere)
  • Mac Pro (2010 eller nyere)

  Mange av de eldre maskinene kunne allerede ikke kjøre Mac OS X Yosemite eller El Capitan funksjoner som AirDrop og Continuity.

  Oftest så gir Apple støtte til eldre OS X versjoner i form av sikkerhetsoppdateringer for et par år. I teorien så kan du bruke en mac med El Capitan installert helt til 2018 uten å bekymre deg for være redd for sikkerheten. (Dog dette er med forbehold så lenge det ikke er avduket noen nye sikkerhetshull i samme operativsystem)

  Kilde:
  Arstechnica

  Bluetooth 5.0 avdukes neste uke

  Bilde av en smartklokke
  Bluetooth 5.0 blir dobbelt så rask og får 4 ganger så stor rekkevidde i forhold til forrige versjon, Bluetooth 4,2

  Sent i fjor fikk vi vite hvilke forbedringer som skulle implementeres til den nye versjonen av Bluetooth. Nå har Bluetooth Special Interest Group avslørt navnet til den kommende nye Bluetooth versjonen og noen spesifikasjoner til den nye versjonen. Bluetooth 5.0 vil være arvtageren etter Bluetooth 4,2, som ble lansert i slutten av 2014. Tidspunktet for avduking stemmer i overens fra tidligere avdukinger og lanseringer og dette er det vi vet så langt.

  Den nye standarden vil få en betydelig økning i rekkevidde for trådløs kommunikasjon, som nevnt tidligere omtrent 4 ganger mer enn forgjengern. Dessuten økes overføringsraten for lav energi tilkoblinger med 100 prosent. Bluetooth SIG delte også at den nye standarden vil åpne mange nye muligheter. De nevner spesifikt nye funksjoner som stedsrelevant informasjon og navigasjon. Dermed så ser vi at de åpner nye muligheter for beacons-tjenester

  Bruken av Bluetooth øker

  Det at bruken av Bluetooth øker, så øker viktigheten av standarden i enheter. Derfor er det viktig at det gjøres forbedringer både på funksjonalitet, men også sikkerhetsmessig. Ettersom at «alt» skal være trådløst koblet sammen. F.eks. smartelefonen skal være koblet til smartklokka, trådløs headset osv. Bluetooth SIG kommer til å avduke offisielt Bluetooth 5 neste torsdag i London.

  Kilde:
  9to5Google

  Apple blir også et energiselskap

  Bilde av Apples solcelletak i Cupertino
  Apple har i det stille registrert et energiselskap ved navn Apple Energy LLC, i Delaware, USA.

  Entrér ny bransje

  Selskapet er registrert i en annen delstat fra henholdvis moderselskapet, men datterselskapet styres fra hovedkvarteret i Cupertino, California. 9to5mac.com avslører at bakgrunnen for etablering av selskapet var å muliggjøre at Apple kunne selge egen generert strøm fra deres solcelle gårder i Cupertino og Nevada. I tillegg oppfyller selskapet allerede alle krav som stilles til et energiselskap i USA og dermed vil dette forkorte søknadstiden.

  Fremtidsrettet

  Apple har ved hjelp av deres engasjement rundt fornybar energi opparbeidet seg viktig ekspertise på bruk av fornybar energi til deres fabrikker og operasjoner. Ifølge 9to5mac så vil Apple med tiden operere med 100% fornybar energi, og dermed ha mulighet til å selge over kapasitets strøm.

  En annen ting som er verdt å nevne er Apple sitt elbil prosjekt som fortsatt er i utviklingsstadiet. Det er til å tro at Apple mest sannsynligvis prøver å opparbeide seg kompetanse og ekspertise innen energi og batterier, slik at de eventuelt kan ha en in-house produksjon av batterier til deres elbiler.

  Hva tror du er grunnen til at Apple går inn i energibransjen?

   

  Kilde:
  9to5mac.com

  Nye emojier lanseres i sommer

  Bilde av nye emojis
  72 nye emojier lanseres i juni som f.eks. ROFL, bacon og agurk.

  I juni kommer det 72 nye emojier som kan brukes på internett. Det er den skyggefulle (egentlig åpne) organisasjonen som heter Unicode Consortium har godkjent nye emoji-ikoner etter en stor mengde av forslag sendt inn fra brukere over hele verden. Resultatet av disse forslagene er dermed Unicode 9.0.

  Nye emojier
  ChenIT

  Hvem er Unicode Consortium?

  Unicode Consortium består av en gruppe med ingeniører fra Mountain View, California. De fleste kommer fra bedrifter som Apple og Google. Hvorav hver og dem betaler omtrent $18.000 årlig for stemmerett. UCT er åpne for alle og forslag fra hvem som helst i verden. Som presidenten for UCT sa til ABC 7, «A lot of people are surprised that anyone can propose an emoji, [But] Anyone can propose an emoji.»

  Unicode 9.0

  Den nye versjonen lanseres mest sannsynligvis i juni. På listen finner vi blant annet «Face-palm», avokado, selfie, bacon, avtale og agurk. Med dette så er det ikke lenge igjen til hvermansen kan ta i bruk disse nye emoji-ikonene på enten mobil eller PC.

  En sniktitt på Unicode 9.0

  Under ser du forslaget som UCT har lagt frem om Unicode 9.0 og utseende på emoji-ikonene:

  Nye emojier 2
  ChenIT

  I fjor ble forrige versjon av Unicode lansert omtrent på samme tidspunkt som det Unicode 9 blir lansert. Dermed kan vi tro at dette blir årlige lanseringer av nye emoji-ikoner. Hvis du har lyst til å påvirke hva som blir lansert så kan man sende inn forslag til UCT HER.

  Kilde:
  SFist.com
  Unicode.org

  EPLETIPS: Slik sjekker du tilstanden til batteriet på din MacBook

  Bilde av en MacBook Pro

  Et enkelt triks for å sjekke tilstanden til batteriet.

  For mange er Macbook en maskin som brukes daglig, enten det er i sammenheng med studier eller jobb. Min Macbook Air 13″ fra 2013 er desidert den maskinen jeg bruker mest når jeg er ute i farta. Den er lett, akkurat kraftig nok til å gjennomføre mine oppgaver, i tillegg fungerer den også godt på studeplassen min og ikke minst så holder batterier, isåfall enn så lenge.

  Sjekk levetiden

  Har du opplevd at batteritiden ikke er som den var da du kjøpte maskinen?Da bør du ta en titt på stegene nedenfor. Alle batterier har en forventet levetid som er satt av produsent, nemlig et anslått antall ganger man kan lade opp og ut batterier før det går utover prestasjonen til batteriet.

  Les mer

  Snapchat introduserer Chat 2.0

  Bilde av snapchat ikon

  Snapchat introduserer mange nye funksjoner

  Tidligere har vi skrevet om at det rykter om at utviklerene bak Snapchat ønsker å gjøre sin app til en mer fullverdig konkurrent til Facebook Messenger. Snapchat lanserer nå en rekke funksjoner som endrer slik vi kjenner chatfunksjonen deres i dag, med å introdusere samtale med lyd, bedre videosamtaler, mulighet for å laste opp flere bilder samtidig og mye mer.

  Bilde av Snapchats nye samtale grensesnitt
  Snapchat

  Oppdateringen til applikasjonen kommer midt i en stor konkurranse blant meldingsapplikasjoner i USA. Der stadig flere meldingsapplikasjoner har implementert funksjoner som går forbi de enkle tekstmeldingene og bildemeldingene. De fokuserer nå på et mye bredere aspekter av funksjoner, og dette gjenspeiler utviklingen til Snapchat. Fra begynnelsen så var Snapchat kun en bildedelingstjeneste hvor man bare kunne sende snaps til hverandre. Med tiden så ble chatfunksjon og videofunksjon lagt til. I løpet av de siste få årene har Snapchat gitt Facebook betydelig konkurranse. Dog så har Facebook introdusert funksjoner som det å kunne bestille drosje, GIFer, små hemmelige spill (basketball og sjakk) til sin Messenger app. I vår tolkning så er dette Snapchats svar til Facebook.

  Les mer

  RYKTER: Hevder at iPhone 7 blir tynnere

  Bilde av iPhone 6s og 6plus

  I følge kilder blir telefonen enda tynnere

  Ferske rapporter fra en kilde gjengitt av 9to5Mac, hevder at den nye iPhone 7 blir én millimeter tynnere enn iPhone 6s.

  Dagens iPhoner (6s) er blant annet 7,1 mm tynne, og hvis vi skal tro fra rapportene fra Macotakara som er kilden gjengitt av 9to5Mac blir den nye iPhonen kun 6,1 mm tynn. Dette er nærmest lik tykkelsen av iPod touch.

  iPhone 7 blir gjenkjennelig, Apple som alltid tar med seg designelementer fra tidligere modell. Dog skal kameraet i følge ryktene gå i ett med mobilen, og som fra tidligere rykter så skal hodetelefonutgangen også ut.

  Les mer