Teknologi

  Innblikk i Bluetooth 5

  5-Recent-Developments-in-Beacon-Technology
  Stikkordene til Bluetooth 5 er hastighet, rekkevidde og iBeacon.

  Midten av av forrige måned avduket Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) versjon 5 av den trådløse teknologien.

  Ny versjon

  Etter avdukingen fikk vi bekreftet og avkreftet ulike funksjoner på bakgrunn av rykter. Selv om det er en stund til at de første enhetene leveres med den nye bluetooth versjonen så går vi gjennom en breakdown og forteller dere hva som er nytt eller forbedret siden forrige versjon.

  En av de viktigste funksjonene som er å merke seg er at den nye versjonen har også støtte for eldre versjoner, med andre ord bakoverkompatibel. Dermed så trenger man ikke å kaste enhetene man har som bygger på en av de eldre versjonene.

  Hva er nytt/forbedret?

  1. Rekkevidden: Bluetooth 4 har en rekkevidde mellom 50-100 meter utendørs i optimale forhold. Innendørs er rekkevidden redusert til ca. 10-20 meter. Den nye versjonen Bluetooth 5 firedobler rekkevidden sammenlignet med LE-enheter (Low Energy)
  2.  

  3. Ytelse: Nåværende overføringshastighet er på 1 megabit per sekund er hastigeten i den nye versjonen blitt doblet til 2 megabit per sekund. Dette kan åpne muligheter for nye spennende enheter der overføringshastighet står i sentrum.
  4.  

  5. Energiforbruk: Selv om både rekkevidden og hastighet er blitt økt så øker ikke energiforbruket. Faktisk så bruker Bluetooth 5 mindre strøm enn sine forgjengere.
  6.  

  7. iBeacon/Eddystone: iBeacon og Eddystone  kort oppsummert er små enheter basert på bluetooth-teknologi som ved hjelp av små «sendere» som kommuniserer med mobiltelefoner i nærheten. Slik bruk av bluetooth teknologien kan sammenlignes med NFC (Near-Field Communicaton). iBeacon kan for eksempel sende ut rabattkuponger eller annet relevant informasjon.

  Det forventes at forbrukerprodukter som benytter seg av den nyeste versjonen av bluetooth kommer tidligst i slutten av 2017.

   

  Kilde:
  Android Authority
  Bluetooth SIG

  Forrige ArtikkelNeste Artikkel